Verdere versoepelingen in onderwijs

mondmasker hand
22.09.2021

Leraren en leerlingen hebben zich massaal laten vaccineren. Bijna 69% van de leerlingen in het secundair onderwijs is intussen volledig gevaccineerd. Meer dan 77% kreeg daar al een eerste prik en bijna 95 % van het onderwijspersoneel is volledig gevaccineerd. Volgens de Onderwijsminister Ben Weyts verantwoorden deze cijfers, samen met de versoepelingen in de brede maatschappij, dat de coronamaatregelen in het onderwijs in Vlaanderen ook kunnen versoepelen.

 

Dit besliste Onderwijsminister Ben Weyts.

Concreet:

• vervalt in het basis- en secundair onderwijs de mondmaskerplicht vanaf 1 oktober.

• worden de quarantaineregels voor leerlingen tot 12 jaar aangepast vanaf 27 september.

• werd in het kader van de interministeriële conferentie Volksgezondheid afgesproken dat er een strikter ventilatiekader komt, inclusief CO2-meting in scholen.

 

Aangepaste maatregelen

De preventieadviseur van je school kan op basis van de verplichte risicoanalyse steeds adviseren om extra ingrepen op te leggen voor bepaalde ruimtes (bv. een CO2-meter verplichten, capaciteitsbeperking, alsnog mondmaskerplicht ...) Deze maatregelen dienen besproken te worden op het bevoegd lokaal overlegcomité. Ook een lokaal bestuur kan op basis van de lokale situatie beslissen tot extra maatregelen (bv. mondmaskerplicht aan de schoolpoort).

Lees hier de volledige update