UPDATE Coronavirus: Aanpassing teststrategie onderwijssector

corona
24.01.2021

“We blijven het maximaal mogelijke doen om zoveel mogelijk scholen open te houden. Net daarom grijpen we daar waar nodig kordaat in met maatregelen afgestemd op de lokale situatie en dit op grond van de geldende draaiboeken. In sommige gevallen betekent dat de sluiting van één of meerdere klassen, in andere gevallen zelfs van een hele school. Van de bijna 4.000 scholen in Vlaanderen is er vandaag een twintigtal volledig gesloten en een dertigtal deels gesloten. Zeg nooit nooit, maar in het gros van de scholen stelt zich geen groot probleem en dus moeten we die ook niet sluiten”, aldus minister van Onderwijs Weyts.

In afwachting dat de RAG zich komende dinsdag buigt over mogelijke aanpassingen aan de teststrategie en dit in functie van de Britse, maar ook klassieke variant; kondigde minister Weyts wel al aan, dat er Vlaanderenbreed nieuwe maatregelen worden ingevoerd. Die komen er bovenop de al bestaande veiligheidsmaatregelen.

Specifieke teststrategie

Zo werd er voor de onderwijssector een specifieke teststrategie uitgewerkt. Die zal nu stelselmatig in de Vlaamse scholen en instellingen worden geïmplementeerd. De strategie is gestoeld op twee fasen.
In een eerste fase zal er bij een mogelijke besmetting in een school of instelling op dag 1 aan alle hoog risicocontacten een sneltest worden aangeboden. Bij een negatief resultaat komt er op dag 7 een PCR-test. In afwachting daarvan gaan de betrokken leerlingen en personeelsleden in quarantaine.
Een sneltest biedt onmiddellijk uitsluitsel. Superverspreiders kunnen dan meteen gedetecteerd worden en zo kunnen clusteruitbraken verhinderd of beperkt worden. Dit is noodzakelijk om een verdere verspreiding van de varianten enerzijds, maar ook van de klassieke vorm van het virus anderzijds  tegen te gaan. Bovendien is het voordeel van een sneltest, dat hij geen positief resultaat zal aantonen op basis van een vroegere besmetting. Daarbij is er immers niet langer een actueel besmettingsgevaar.

Bestaat het vermoeden van een clusteruitbraak, dan wordt er overgegaan naar fase 2. Er komen dan mobiele testteams van het UZAntwerpen en UZGent ter plaatse die in sneltempo keelwissers zullen afnemen voor PCR testen.

Lagere schoolkinderen voortaan automatisch hoog risicocontact

Kinderen van de lagere school die in contact komen met een besmet kind zullen vanaf 25 januari niet langer als een laag risicocontact, maar automatisch als een hoog risicocontact worden beschouwd. Dit betekent dat er veel meer kinderen zullen worden getest. Daarenboven wordt voor besmette kinderen, net zoals voor volwassenen,  de quarantaine verlengd tot 10 dagen

Voor de CLB’s komen er extra middelen en personeel. Zij dienen prioriteit te geven aan het contactonderzoek en het testen. Indien nodig schorten zij hun reguliere opdrachten op.