Strengere maatregelen in het onderwijs

Klaslokaal
17.11.2021

Op woensdag 17 november vond in navolging van het federaal overlegcomité een overleg plaats tussen minister van onderwijs Ben Weyts, de experten en de onderwijspartners om de strengere maatregelen in het onderwijs te bespreken. Het aantal COVID-besmettingen in het Vlaams onderwijs blijven stijgen, net zoals in de bredere samenleving. Daarom worden er extra maatregelen ingevoerd naar analogie van de genomen beslissingen in het federaal overlegcomité.

 

Volgende maatregelen gelden vanaf zaterdag 20 november

 

Mondmaskerplicht

Leerlingen en personeelsleden van het secundair onderwijs worden opnieuw verplicht om een mondmasker te dragen. Dit kan enkel worden afgezet wanneer er voldoende afstand kan worden gehouden, voldoende ventilatie aanwezig is en de leerlingen stilzitten. Voor de leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs gelden deze regels enkel voor wie het mogelijk is. Buiten hoeven de leerlingen geen mondmasker te dragen op voorwaarde dat ze intense fysieke contacten kunnen vermijden. Ook ouders en derden moeten verplicht een mondmasker dragen als ze de school betreden.

 

Basisonderwijs

Voor de leerlingen van het 5e en 6e leerjaar blijft de mondmaskerplicht ongewijzigd en gelden dezelfde maatregelen als voor de leerlingen van het secundair onderwijs. In het Nederlandstalig onderwijs in Brussel zijn er geen wijzigingen inzake de mondmaskerplicht.

 

Ventilatie en CO2-meting

De Vlaamse overheid zal extra middelen vrijmaken om via een gefaseerde uitvoering in elk leslokaal een CO2-meter te voorzien. Het voldoende ventileren van een lokaal blijft een belangrijke richtlijn in de strijd tegen het coronavirus.

 

Aanpassing andere maatregelen

  • Vergaderingen en oudercontacten moeten vanaf nu digitaal.
  •  Extramurosactiviteiten kunnen blijven doorgaan volgens de regels in de bredere samenleving.
  • Evenementen blijven mogelijk mits mondmasker en Covid Safe Ticket en volgens de regels die gelden in de samenleving.

Klik hier om de volledige update te lezen.