Speerpunt 4: Volwaardige basisomkadering

Banner
16.10.2023

De werkdruk van leerkrachten is een onderwerp dat al lange tijd in de schijnwerpers staat. Eén van de factoren die bijdraagt aan deze werklast is de omvang van de klasgroepen waarmee leerkrachten dagelijks te maken hebben. Hoe groter de klasgroep, des te uitdagender wordt het om elke leerling de aandacht en begeleiding te bieden die ze nodig hebben.

Een bijkomend aspect van de werklast van leerkrachten zijn de vele activiteiten die scholen organiseren om financiële middelen te vergaren. Hoewel deze activiteiten vaak bedoeld zijn om de leeromgeving te verrijken, kunnen ze leerkrachten overbelasten en afleiden van hun kernopdracht: lesgeven.

In dit speerpunt duiken we dieper in op onderstaande vragen:

  • Hoe groot is jouw klasgroep?
  • Uit hoeveel leerlingen bestaat volgens jou de ideale klas?
  • Welke (coördinatie)functies organiseert de school?
  • Welke activiteiten worden georganiseerd om financiële middelen te vergaren? Waarvoor worden die gebruikt?

Laat jullie stem horen. Ga in gesprek met je collega’s over de vragen van de onderwijsvakbonden.

Geef een stem aan 'hoe kwaliteitsvol onderwijs eruitziet en hoe jobs in het onderwijs aan aantrekkingskracht kunnen winnen' vanuit de dagelijkse onderwijsrealiteit. Jullie weten het beste hoe we het Vlaamse onderwijs tot een succes kunnen maken, want voor ons zijn jullie de echte experts.

Indien je hieromtrent nog vragen zou hebben, raden we je aan om contact op te nemen met jouw provinciaal secretaris. We wensen jou alvast veel inspirerende discussiemomenten toe.