Extra coronamaatregelen in het onderwijs

klaslokaal
29.11.2021

Na het federaal overlegcomité van vrijdag 26 november pleegde de minister van onderwijs Weyts overleg met de onderwijsministers van de andere gemeenschappen en met de sociale partners. Vanaf maandag 29 november worden er strengere maatregelen genomen in volgende zaken:

 

Klasgroepen

Het mengen van verschillende klasgroepen moet maximaal worden vermeden in gemeenschappelijk binnenruimtes. Daarnaast moeten de leerlingen een vaste plaats krijgen.
 

Extra-murosactiviteiten

Extra-murosactiviteiten met overnachting worden opgeschort tot minstens aan de kersvakantie. Eendaagse uitstappen kunnen nog steeds plaatsvinden volgens de regels uit de bredere samenleving.
 

Lerarenkamer

De lerarenkamer kan openblijven onder strikte voorwaarden. Er dient een CO2-meter aanwezig te zijn en de waarde moet steeds onder de 1200 ppm blijven. Daarnaast kan de lerarenkamer enkel nog fungeren als werkplek en niet als vergader of pauzeplek.
 

Derden op school

De aanwezigheid van derden op school moet strikt worden beperkt en kunnen slechts toegang krijgen tot school wanneer deze bijdragen tot de leerplandoelstellingen. Wanneer zij de school betreden moeten zij steeds een mondmasker dragen.

 

Vergaderingen

Vergaderingen met personeelsleden, bijscholingen, de ouderraad en ook de schoolraad moeten digitaal. Ook oudercontacten moeten digitaal plaatsvinden, met uitzondering van de meest kwetsbare groepen. 

 

Afstandsonderwijs

De minister heeft beslist om niet over te schakelen op algemeen opgelegd afstandsonderwijs. Scholen kunnen wel altijd zelf beslissen om strengere maatregelen te nemen en over te schakelen op hybride onderwijs. Klik hier om de procedure te raadplegen voor een gedeeltelijke of volledige sluiting van een school n.a.v. een clusterbesmetting.

 

Mondmaskerplicht

  • De mondmaskerplicht voor leerlingen vanaf het vijfde leerjaar blijft behouden.
  • Personeelsleden van alle leerjaren in het lager en secundair onderwijs dragen een mondmasker als ze geen afstand kunnen houden, ook wanneer ze zich verplaatsen in de klas.
  • Leerlingen kunnen tijdens de les hun mondmasker afzetten wanneer er voldoende ventilatie is en de leerlingen op anderhalve meter afstand van elkaar zitten.

 

Klik hier om alle maatregelen te lezen