Duidelijkheid over het pensioentantième van het ambt leerondersteuner

leerondersteuner
27.07.2023

Onlangs heeft een dossierbeheerder van de federale pensioendienst meegedeeld dat het tantième 1/55 niet van toepassing zou zijn op leerondersteuners. Na aandringen van de onderwijsvakbonden is er nu duidelijkheid voor personeelsleden die de overstap maken.

In een brief aan de besturen van verschillende leersteuncentra heeft minister van Onderwijs Ben Weyts laten weten dat er een beslissing werd genomen met betrekking tot het pensioentantième voor leerondersteuners. Minister Weyts heeft schriftelijk bevestigd gekregen van de federale minister van Pensioenen, Karine Lalieux, dat de pensioenvoorwaarden van de huidige ondersteuners onaangetast zullen blijven en dat er een wetsontwerp komt om dit te regelen.

Concreet betekent dit dat de federale regering heeft besloten om het preferentieel tantième 1/55 verder toe te kennen aan personeelsleden die voor 15 november '23 de overstap maken naar een leersteuncentrum en voorheen werkzaam waren als leerondersteuner. Voor nieuwe leerondersteuners zal het tantième 1/60 van kracht zijn.