Actieweek 6 - 10 maart 2023: Onderwijsvakbonden geven startschot voor “Onderwijscampagne”

leraar
27.02.2023

Onderwijs is een onmisbare openbare dienst. Breed vormend onderwijs is immers een basisrecht voor elke leerling, student of cursist en dus een cruciale opdracht voor de overheid. Dat betekent dat de overheid er voldoende in moet investeren en dat ze het onderwijspersoneel moet waarderen, respecteren en vertrouwen.

Daarom laat ook de onderwijssector van zich horen in de actieweek “Onmisbaar Openbaar” van 6 tot 10 maart 2023 georganiseerd door de vakbonden van de openbare sector (FCSOD, ACOD en VSOA). Samen vestigen we de aandacht op het belang van de openbare diensten en tonen we aan waarom het zo belangrijk is om ze te blijven versterken.

Ook de vier onderwijsvakbonden zetten hun schouders onder de actieweek. Later deze week ontvangen de lokale vakbondsafgevaardigden een filmpje met daarin de 8 speerpunten van onze onderwijscampagne. Dat zijn de hoekstenen die nodig zijn om kwaliteitsvol onderwijs te kunnen realiseren zoals: een duidelijk bewaakte kernopdracht, goed opgeleid en gemotiveerd personeel, een sterk statuut, werkbaar en leefbaar werk, professioneel (school)leiderschap, een correcte financiering, een volwaardige basisomkadering en een degelijke onderwijsinfrastructuur en -capaciteit.

Het filmpje nodigt je uit om er met de collega’s over te discussiëren. Dit kan gebeuren tijdens een door de schoolleiding voorzien infomoment; bijvoorbeeld tijdens de personeelsvergadering of via een vakbondsvergadering waarbij al het personeel de kans krijgt om aanwezig te zijn.

Indien blijkt dat er door de schoolleiding met de syndicale delegatie geen tijdstip kan worden overeengekomen, willen wij jou en je collega’s ook de mogelijkheid geven om over te gaan tot één uur staking; te organiseren in de periode van 6 maart 2023 tot en met 10 maart 2023. De syndicale delegatie (lokale schoolafgevaardigden)  zal dan aan de directie of het bestuur vooraf het concrete tijdstip waarop het informatiemoment zal plaatsvinden kenbaar maken.

Klik hier voor de stakingsaanzegging.

Samen blijven we kwaliteitsvol onderwijs op de agenda zetten!