Vakbonden openbare sector boos over uitblijven regeringsteksten

De federale regering respecteert de sociale dialoog in de openbare sector niet. Tot die conclusie komen de christelijke, socialistische en liberale vakbond maandag in een gemeenschappelijke persmededeling.

Normaal zouden de vertegenwoordigers van de federale regering en van de vakbonden van de openbare sector op donderdag 29 januari samenkomen in het Comité A om het sociaal overleg voor de openbare sector op te starten. "Maar drie dagen voor dat overleg hebben we nog geen tekst van de regering hierover gekregen. Dat wijst op en gebrek aan respect", aldus Chris Reniers van ACOD.

Aangezien drie dagen voor de geplande datum van deze samenkomst de federale regering de teksten, die als basis moeten dienen voor dit gesprek, nog niet ter beschikking heeft gesteld, kan de vergadering niet plaatsvinden, vindt het gemeenschappelijk vakbondsfront van de openbare sector (ACOD, FCSOD en VSOA).

De vakbonden interpreteren het uitblijven van de teksten als "een ernstig gebrek aan respect van de regering ten aanzien van het sociaal overleg". "Er was ons zwart op wit op papier beloofd dat we teksten met de regeringsvoorstellen drie dagen op voorhand zouden krijgen, maar die teksten zijn er nog altijd niet", zei Chris Reniers van de socialistische vakbond maandagnamiddag aan Belga. "Dat maakt het voor ons onmogelijk om ons degelijk op dit overleg voor te bereiden. We willen de regeringsvoorstellen met onze technici bestuderen om daarover een gefundeerd standpunt te kunnen innemen. En we willen nu van de federale regering, in casu van regeringsleider Charles Michel, een signaal dat dit overleg over een aantal belangrijke eindeloopbaanmaatregelen, zoals de diplomabonificatie, de cumul en de pensioenbonus, belangrijk genoeg wordt bevonden door de regering voor een ernstige discussie."

Bron: Belga

Klik hier om het persbericht te downloaden.

 

Delen: