Rector UGent: "Er moeten meer opleidingen in het Engels kunnen"

 

Studenten zouden hier meer in het Engels moeten kunnen studeren. En buitenlandse onderzoekers hoeven geen vlekkeloos Nederlands te leren. "Alleen zo kunnen we internationaal meetellen", zegt Anne De Paepe, de rector van de Universiteit Gent, zaterdag in De Standaard.

 

De taalwetgeving voor het hoger onderwijs mag best wat soepeler, vindt Anne De Paepe, de rector van de Universiteit Gent. "Om meer internationale studenten en wetenschappers te kunnen aantrekken, zouden we meer opleidingen in het Engels moeten kunnen geven."    

 

Het is opmerkelijk dat uitgerekend de rector van de UGent deze oproep doet. De Gentse universiteit was de eerste van het land die vernederlandst werd, in 1930. Een   ander   decretaal   taalaspect waar ze zich aan ergert is de ver­plichting voor buitenlandse onder­zoekers die hier doceren om te be­wijzen dat ze een zeker niveau van het Nederlands beheersen, ook als ze niet in het Nederlands lesgeven. "Dat houdt goede mensen weg."     

 

De Paepe werd een jaar geleden verkozen en treedt  nu  naar  buiten,  met  meer dan één boodschap aan de volgende Vlaamse regering. Zo kant ze zich in De Standaard, maar ook in De Morgen, tegen hoger inschrijvingsgeld en pleit ze voor een oriënteringsproef voor aanvang van het eerste jaar.     

 

Bron: Belga

 

 

 

Delen: