Peeters en Bourgeois doen nu al een Smetje

Persmededeling GVF-Onderwijs

De onderwijsvakbonden stellen vast dat de onderhandelaars ‘spreken met het onderwijs’ zeer eng interpreteren. Net zoals bij de discussies over het tot stand komen van het masterplan ‘hervorming van het secundair onderwijs’ wordt het luisteren naar het onderwijsveld verengd tot het spreken met het VSKO en het Gemeenschapsonderwijs. Noch de andere onderwijskoepels, noch de onderwijsvakbonden werden beluisterd. Minister Smet zei net één jaar geleden dat dat niet nodig was omdat de werkgevers ook namens het personeel spreken… De geschiedenis herhaalt zich al.

Klik hier om de persmededeling van het Gemeenschappelijk Vakbondsfront Onderwijs te downloaden.

Klik hier om het Memorandum van het Gemeenschappelijk Vakbondsfront Onderwijs te downloaden. 

 Vlaamse formatie - Onderwijsbonden misnoegd door uitblijven uitnodiging 

16 juni 2014 -  (BELGA) De vakbonden van het Vlaamse onderwijs zijn misnoegd over het feit dat ze vorige week niet uitgenodigd werden door Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V), de onderhandelaars voor de volgende Vlaamse regering. Het VSKO en het gemeenschapsonderwijs (GO!) mochten langskomen, maar "noch de andere onderwijskoepels, noch de onderwijsvakbonden werden beluisterd", klaagt het gemeenschappelijk vakbondsfront maandag in een persmededeling. "Peeters en Bourgeois doen een Smetje." 

De Vlaamse onderhandelaars hielden donderdag en vrijdag een tweedaagse consultatieronde met onder meer de werkgevers, de vakbonden en de onderwijsnetten. Dat N-VA en CD&V hun oor alleen bij het katholiek onderwijs (VSKO) en het GO! te luister legden, is de onderwijsbonden in het verkeerde keelgat geschoten. 

Ze stellen vast dat "de onderhandelaars 'spreken met het onderwijs' zeer eng interpreteren". De Christelijke Onderwijscentrale (COC), het Christelijk Onderwijzersverbond (COV), ACOD Onderwijs en VSOA Onderwijs hadden graag gezien dat zij ook werden gehoord, net als de andere koepels. Behalve het katholiek en het gemeenschapsonderwijs behoren ook het OVSG (Onderwijssecretariaat voor Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap) en het POV (Provinciaal Onderwijs Vlaanderen) tot de vier grootste koepels.     

Net als tijdens de onderhandelingen over de hervorming van het middelbaar onderwijs, wordt het onderwijsveld verengd tot het spreken met twee koepels en worden de bonden helemaal gelaten. "Minister (van Onderwijs Pascal) Smet zei net een jaar geleden dat dat niet nodig was omdat de werkgevers ook namens het personeel spreken. De geschiedenis herhaalt zich al", luidt het. "Peeters en Bourgeois doen een Smetje."     

In hun mededeling benadrukt het vakbondsfront dat het onderwijs kwaliteitsvol moet zijn en dat dat niet kan worden gerealiseerd "met nog maar eens minder personeel". "Investeringen in het onderwijs mogen geen investeringen in structuren zijn die gerealiseerd worden met besparingen op het personeel in de klas." (Belga)

Delen: