"Een schot voor de boeg van de Vlaamse regering"

Lerarenloopbaan

Het liberale VSOA Onderwijs, de christelijke COC en de socialistische ACOD zullen in het Vlaams-Brabantse Halle vrijdag op de eerste schooldag kleine meetlatjes aan de scholieren en hun ouders uitdelen. Het gaat om een ludieke actie om meer middelen voor het onderwijs te vragen.

Met deze actie wordt alvast een schot voor de boeg gegeven van de Vlaamse regering om de druk op de ketel te houden. Immers half september gaat die regering zich bezighouden met de begrotingsopmaak en daarbij mag het Vlaams onderwijs niet vergeten worden. De actie vindt plaats op de campus H. Hartcollege en de campus Atheneum in Halle.

In februari legde minister van Onderwijs Crevits een voorstel op tafel om de loopbaan van het onderwijspersoneel aantrekkelijker te maken. "Hoe kan een onderwijsloopbaan aantrekkelijker gemaakt worden en de kwaliteit van onderwijs gegarandeerd worden wanneer er hiervoor geen extra middelen zijn?", vroegen de vakbonden zich toen af. Op het einde van vorig schooljaar werden er in heel Vlaanderen dan ook aan de gevels van meer dan 1.500 scholen banners uitgehangen met de slogan: "Kwaliteitsvol werken = onderwijs versterken" en "Meer middelen voor onderwijs"

"We ondersteunen deze banneractie met een symbolische, ludieke actie, waarbij we niet alleen personeel, maar ook leerlingen en ouders, op een meetlatje trakteren, zodat zij het schooljaar goed kunnen inzetten. We hadden liever een grote meetlat uitgedeeld, maar het kleine meetlatje staat symbool voor de te beperkte middelen waar de onderwijssector het moet mee doen", zeggen Björn Van Lysebetten, Gert Scheepmans en Yannick Persyn namens de drie onderwijsvakbonden in Halle. "Wij vragen hiermee dan ook symbolisch dat de regering de lat wat hoger legt."

De onderwijsbonden sluiten niet uit dat er nog andere provinciale acties volgen op de eerste schooldag.

Bron: Belga

Delen: